ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ στις ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Ο καθένας μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Τα συναισθήματα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ αναρωτηθείτε:
- Πώς νιώθω/αισθάνομαι για αυτή τη διαπραγμάτευση; Είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος (μην σας προβληματίζει) αλλά και ενθουσιασμό.
- Να εκφράσω τα συναισθήματα μου; Προσπαθήστε να αποφύγετε να δείχνετε αγχωμένοι ή/και νευρικοί.
- Πώς να αισθάνονται τα άτομα της άλλης πλευράς; Η Έκφραση ενθουσιασμού από την πλευράς σας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία σχέσεων και καλής ατμόσφαιρας.
- Μην προσεγγίζετε τις διαπραγματεύσεις σας με αρνητικά συναισθήματα. Να είστε θετικοί, να οραματίζεστε την επιτυχία σας. Αποδεδειγμένα θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.
ΚΑΤΑ τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ της:
- Τι θα συμβεί αν η άλλη πλευρά με κάνει να θυμώσω; Να είστε προσεκτικοί στην έκφραση του θυμού, ίσως αποσπάσει παραχωρήσεις αλλά να βλάψει τις μακροχρόνιες σχέσεις (αν σας ενδιαφέρουν).
- Τι από την πλευρά μου θα μπορούσε να προκαλέσει θυμό στην άλλη πλευρά; Ποτέ μην την ειρωνεύεστε, σαρκάζετε, χλευάζετε. Μην χρησιμοποιείτε εκνευριστικές εκφράσεις, μένετε “ακίνητοι” σε προτάσεις της αν θέλετε η πλευρά αργότερα να σας “δώσει το χέρι της”.
- Τι θα μπορούσαν να κάνουν ή να ρωτήσουν που θα με έκανε να νιώσω αγχωμένος; Η προετοιμασία απαντήσεων σε δύσκολες ερωτήσεις είναι κρίσιμη για να παραμείνετε ήρεμοι. Πάντα να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Διακόψτε, αναβάλετε τη συζήτηση αν αισθάνεστε ότι χάνατε την ηρεμία σας ή η άλλη πλευρά αναπτύσσει δυσάρεστα συναισθήματα. Ελέγξτε αρνητικά συναισθήματα όπως “ανυπομονησία”, “απογοήτευση” “θυμό”.
ΜΕΤΑ το ΤΕΛΟΣ της:
- Δεν έχετε τελειώσει! Πάντα να αναρωτιέστε: Τι ήθελα να πετύχω; Τι πέτυχα; Πώς νιώθω από τo αποτέλεσμα; Θα αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας εάν ξέρατε ΤΙ θέλατε και ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ μπορούσατε να φθάσετε. Αν αισθάνεστε ευχαριστημένοι για το αποτέλεσμα, ίσως είναι” σοφό” να το κρατήσετε για τον εαυτό σας.
- Η επιδέξια έκφραση συναισθημάτων δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε συναισθήματα που δεν αισθάνεστε. Αντίθετα, παραμείνετε συντονισμένοι με τα συναισθήματα σας και να τα εκφράσετε σωστά όταν χρειάζεται να στείλετε ένα μήνυμα εποικοδομητικά
Οι επιτυχημένοι διαπραγματευτές είναι:
- Ήρεμοι αλλά και σε εγρήγορση.
- Υπομονετικοί αλλά και προνοητικοί.
- Δημιουργικοί, αλλά και προσγειωμένοι.
Η διατήρηση αυτών των συμπεριφορών είναι εξίσου σημαντική με την ουσία της διαπραγμάτευσης.