ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ
Όλοι διαπραγματεύονται αλλά λίγοι διαπραγματεύονται επιτυχημένα. Μερικές συμβουλές για επιτυχημένες διαπραγματεύσεις και συμφέρουσες συμφωνίες.
1. Μη φοβάστε να ζητήσετε αυτό που θέλετε. Η “διαπραγματευτική επίγνωση” ( όπως την ονομάζω) ξεχωρίζει τον επιδέξιο διαπραγματευτή από όλους τους άλλους στο τραπέζι. “Διαπραγματευτική επίγνωση” σημαίνει να ξέρετε τι θέλετε και να το ζητάτε. Να το ζητάτε με δικαιωματική συμπεριφορά. Να το ζητάτε θετικά, αποφασιστικά με εμπιστοσύνη σ’ αυτό που θέλετε. Να ξέρετε και ΠΩΣ να το ζητάτε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά να το ζητάτε με θετική, δικαιωματική συμπεριφορά από να το ζητάτε επιθετικά. Ζητάτε αυτό που θέλετε με αυτοπεποίθηση χωρίς άγχος, θυμό και απειλές. Μην πτοείστε όταν ακούτε “όχι”. Τώρα αρχίζει η πρόκληση και να θυμάστε ότι όλα είναι διαπραγματεύσιμα.
2. Συγκεντρώστε πληροφορίες για την άλλη πλευρά.
Οι κρίσιμες πληροφορίες που χρειάζεστε:
- Ποια είναι και Τι γνωρίζω για τα άτομα της άλλης πλευράς?
- Ποια είναι τα πραγματικά συμφέροντα της?
- Ποιες πιέσεις αισθάνεται?
- Τι επιλογές έχει?
Δεν μπορείτε να πάρετε σωστές αποφάσεις χωρίς να κατανοήσετε την κατάσταση της άλλης πλευράς. Όσες περισσότερες πληροφορίες έχετε για την άλλη πλευρά, τόσο ισχυρότεροι θα είστε. ΠΟΤΕ μην διαπραγματεύεστε με άγνωστο άτομο. Διερεύνησε, Παρατήρησε, Ρώτησε το ίδιο ή/και άλλους που το ξέρουν.
3. Μην παραχωρείτε χωρίς να πάρετε κάτι σε αντάλλαγμα. Οι μονομερείς παραχωρήσεις είναι αυτοκαταστροφικές. Εάν δεν ζητήσετε αντάλλαγμα καλείτε την άλλη πλευρά να σας ζητήσει πρόσθετες παραχωρήσεις. Θα αισθανθεί ως δικαίωμα και την επόμενη παραχώρηση σας και δεν θα ικανοποιηθεί μέχρι να κάνετε και την επόμενη.
Αντιθέτως θα αντλήσει μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης από την παραχώρηση σας εάν παραχωρήσει και αυτή. Θα εκτιμήσει την παραχώρηση σας, θα αισθανθεί ότι παραχωρήσατε κάτι που αξίζει.